Producenci olejów oferują wiele rodzajów tych produktów. Coraz częściej pojawiają się one na półkach z ekologiczną żywnością. Wiele osób stawia na zdrowe odżywianie. Dlatego w dzisiejszym artykule dowiedz się, który olej warto wybrać i dlaczego.

Olej nierafinowany czy olej rafinowany – na który z nich warto się zdecydować?

Olej nierafinowany pozyskiwany jest w zimnej temperaturze. Często określa się go, jako olej tłoczony na zimno producent. Jest to najbardziej naturalna metoda pozyskiwania oleju. wybierając oleje tłoczone na zimno mamy gwarancję, że będzie on naturalnym produktem, nieszkodliwym dla naszego zdrowa.
Olej nierafinowany uznawany jest za produkt prozdrowotny. Jego regularne spożywanie może doprowadzić do zmniejszenia ryzyka zachorowania na takie choroby jak: otyłość, nadciśnienie tętniczy czy niedokrwienna choroba serca. Olej nierafinowany wykazuje właściwości:

  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwstarzeniowe,
  • ochronne – przed promieniami UV.

Olej rafinowany jest olejem, który poddawany obróbkom termicznym często pozbawiony jest swoich właściwości. Olej ten spotkamy w każdym sklepie. wykorzystujemy go najczęściej do smażenia, a jego cena jest niewielka. Jego największą zaletą jest uniwersalność, ponieważ nadaje się nie tylko do smażenia, ale również wykorzystuje się go do sałatek na zimno.

Jeśli zwracamy uwagę na produkty oraz ich działanie na nasz organizm, to warto postawić na oleje tłoczone na zimno. Jest wiele ich rodzajów. Produkty takie znajdziemy również w sklepach ze zdrową żywnością.

Olej z pestek dyni olejarnia

Rodzaje olejów – które z nich najczęściej są wybierane?

Jeśli chodzi o olej nierafinowany, to najczęściej wybierany jest olej rzepakowy. W ostatnim czasie bardzo popularny stał się olej kokosowy, olej lniany tłoczony na zimno czy też olej z pestek dyni olejarnia.

Jest wiele innych rodzajów olejów. Sprawdzony producent jest bardzo ważny. Warto wybierać takiego, który oferuje szeroką gamę produktów. A Ty jaki olej stosujesz w swojej kuchni? czy przekonałeś się do stosowania ekologicznych i zdrowych produktów w swojej kuchni?